>Usein kysyttyä

Miten Helluntaiseurakuntaan voi liittyä?

Kasteen kautta, ellei uskoon tullut jo ole käynyt uskovien kasteella muualla. Silloin riittää kastetodistus tai toisen seurakunnan kautta tuleva siirtotodistus, riippumatta siitä mikä seurakunta on kyseessä, jossa uskovien kaste on toimitettu.

Voiko samalla kuulua johonkin toiseen seurakuntaan?

Jos ko. Helluntaiseurakunta kuuluu Helluntaikirkkoon, eikä ole enää rekisteröity yhdistys, niin kuin monet helluntaiseurakunnat vielä ovat. Silloin se ei ole mahdollista. Mutta jos paikallinen Helluntaiseurakunta ei kuulu Helluntaikirkkoon, kaksoisjäsenyys on mahdollista. Eli ei ole pakko erota esim ev.lut. kirkosta, jos ei halua.

Millä tavalla seurakunnan raha-asiat hoidetaan, onko jäsenmaksuja?

Jäsenmaksuja ja kirkollisveroa meillä ei ole. Seurakunnan tilaisuuksissa kerätään sunnuntaisin vapaaehtoinen kolehti ja niillä hoidetaan seurakunnan kulut. Toimintamme perustuu muutenkin täysin vapaaehtoisuuteen.

Kuka pääsee taivaaseen, yksin helluntalaisetko?

Kaikki jotka on kokeneet uudestisyntymän ihmeen (Joh3:3), eli tulleet Jeesukseen uskoviksi. Riippumatta siitä mihin seurakuntaan kuuluu. Pääasia on, että haluaa sydämestään seurata Jeesusta ja yrittää myös elää niin kuin Raamattu opettaa.

Kuinka nuorena voi mennä kasteelle?

Kaste liittyy pelastuksen vastaanottamiseen, "joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu". Eli silloin kun ihminen alkaa ymmärtämään uskoon liittyviä asioita, parannuksen teon ja syntisyyden hylkäämisen "kasteen hautaan".(ks kristillinen kaste) Nuorimmat kastetut on olleet viiden vuoden ikäisiä, yleensä uskovan kodin lapsia, jossa uskon asiat on yleisemmin esillä kuin muissa perheissä. Kastepäätös on silti kaikkien kohdalla aina henkilökohtainen asiana, mutta jos kastettava on alaikäinen, tarvitaan kasteeseen myös vanhempien lupa.

Mitä tehdään vastasyntyneille vauvoille, kun heitä ei kasteta?

Yleensä me siunaamme heidän elämäänsä, niinkuin Jeesuskin teki. Eli vanhemmat tuovat lapsen joko seurakunnan eteen siunattavaksi tai sitten järjestetään ristiäisiä vastaava pienimuotoisempi tilaisuus kotona, jossa rukoillaan lapsen elämän puolesta. Joskus siellä vasta julkaistaan vauvan nimikin. Vanhemmat voivat pyytää lapselle myös kummeja. Ja jos vanhemmat eivät halua minkäänlaista tilaisuutta järjestää, se on heidän asiansa, he voivat silloin itse rukoilla lapsensa elämän puolesta. Varsinaista kaavaa tähän ei ole olemassa.

Eroaako häätilaisuus jotenkin "kirkkohäistä"?

Ei, jos ko. Helluntaiseurakunta kuuluu Helluntaikirkkoon, mutta jos ei kuulu niin pastorilla ei silloin yleensä ole vihkioikeuttakaan. Silloin toimitaan niin että hääpari käy ensin maistraatissa ja menee siellä virallisesti naimisiin, jonka jälkeen he voivat järjestää samanlaisen tilaisuuden kuin ns. kirkkohäätkin, marssimusiikkeineen ja juhlineen. Hääparin siunaustilaisuudessa pastori pitää normaalin hääpuheen, mutta esim. "tahdotko ottaa vaimoksesi..." kysymyksissä käytetään usein "tahdotko rakastaa…niin myötä ja..." eli hieman toisenlaista sanojen asettelua. Harva edes huomaa eroa. Sormuksetkin laitetaan alttarilla sormeen aivan samalla tavoin kuin kirkoissakin. Ja lopuksi rukoillaan Jumalan siunausta heille.

Saako Helluntaiseurakunnassa osallistua ehtoolliselle muut kuin seurakunnan jäsenet?

Ehtoollinen on Jeesuksen seuraajien eli uskovien rakkaus- ja yhteysateria. Hetki, jossa muistellaan Jeesuksen kuolemaa. Aterialle voi osallistua jokainen uskoon tullut, riippumatta mihin kristilliseen seurakuntaan kuuluu. Ohjeena on yleisesti annettu, että "jokainen tutkikoon itseään, onko uskossa". Jos ei niin koe, ehtoollisleivän ja viinin kannattaa silloin antaa mennä ohitse. Silti tilaisuudessa voi hyvin olla mukana.

Entä "naispappeus"?

Naiset saavat seurakunnissamme puhua ja toimia myös pastorin tehtävissä.