>Usein kysyttyä

Miten Helluntaiseurakuntaan voi liittyä?

Kasteen kautta, ellei uskoon tullut jo ole käynyt uskovien kasteella muualla. Silloin riittää kastetodistus tai toisen seurakunnan kautta tuleva siirtotodistus, riippumatta siitä mikä seurakunta on kyseessä, jossa uskovien kaste on toimitettu.

Millä tavalla seurakunnan raha-asiat hoidetaan, onko jäsenmaksuja?

Jäsenmaksuja ja kirkollisveroa meillä ei ole. Toimintamme perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.

Kuka pääsee taivaaseen, yksin helluntailaisetko?

Raamatun mukaan tarvitaan usko Jeesukseen, pelastumme Jeesuksen sovitustyön perusteella. Hänen verensä puhdistaa meidät kaikesta synnistä ja pääsemme Jumalan lapsiksi Hänen armonsa ja rakkautensa tähden. Jumalan lapsia on siis paljon yli seurakuntarajojen.
Raamattu sanoo: "Jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, niin sinä pelastut, sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan... Sillä jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu." (Room. 10:9-10, 13)
"Hänestä (Jeesuksesta) kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo Häneen, saa synnit anteeksi Hänen nimensä kautta." (Apt. 10:43).
"Ja tämä on se todistus: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassaan. Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää. Tämän minä olen kirjoittanut teille, jotka uskotte Jumalan Pojan nimeen, tietääksenne, että teillä on iankaikkinen elämä... Tiedämme myös, että Jumalan Poika on tullut ja antanut meille ymmärryksen tunteaksemme hänet, joka on Todellinen. Me olemme hänessä, joka on Todellinen, hänen Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on tosi Jumala ja iankaikkinen elämä." (1Joh. 5:11-13, 20)

Kuinka nuorena voi mennä kasteelle?

Kaste liittyy pelastuksen vastaanottamiseen, "joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu". Eli silloin kun ihminen alkaa ymmärtämään uskoon liittyviä asioita, parannuksen teon ja syntisyyden hylkäämisen "kasteen hautaan".(ks. kristillinen kaste) Nuorimmat kastetut on olleet viiden vuoden ikäisiä, yleensä uskovan kodin lapsia, jossa uskon asiat on yleisemmin esillä kuin muissa perheissä. Kastepäätös on silti kaikkien kohdalla aina henkilökohtainen asiana, mutta jos kastettava on alaikäinen, tarvitaan kasteeseen myös vanhempien lupa.

Mitä tehdään vastasyntyneille vauvoille, kun heitä ei kasteta?

Yleensä me siunaamme heidän elämäänsä, niinkuin Jeesuskin teki. Eli vanhemmat tuovat lapsen joko seurakunnan eteen siunattavaksi tai sitten järjestetään ristiäisiä vastaava pienimuotoisempi tilaisuus kotona, jossa rukoillaan lapsen elämän puolesta. Joskus siellä vasta julkaistaan vauvan nimikin. Vanhemmat voivat pyytää lapselle myös kummeja. Ja jos vanhemmat eivät halua minkäänlaista tilaisuutta järjestää, se on heidän asiansa, he voivat silloin itse rukoilla lapsensa elämän puolesta. Varsinaista kaavaa tähän ei ole olemassa.

Eroaako häätilaisuus jotenkin "kirkkohäistä"?

Jos Helluntaiseurakunnan pastorilla tai vanhimmiston jäsenellä on "vihkimisoikeus", vihkiminen voi tapahtua seurakunnassa. Paikalle voidaan myös kutsua henkilö, jolla on kyseinen oikeus. Muutoin vihkiminen tapahtuu maistraatissa ja hääjuhla sen jälkeen seurakunnassa tai myös niin, että tuomari maistraatista niin sovittaessa saapuu hääjuhlaan vihkimään parin seurakunnan edessä, minkä jälkeen tapahtuu siunaaminen avioliittoon. Hääjuhla alkaa yleensä häämarsilla ja juhlan kulkuun voivat asianomaiset vaikuttaa.

Saako Helluntaiseurakunnassa osallistua ehtoolliselle muut kuin seurakunnan jäsenet?

Ehtoollinen on Jeesuksen seuraajien eli uskovien rakkaus- ja yhteysateria. Hetki, jossa muistellaan Jeesuksen kuolemaa. Aterialle voi osallistua jokainen uskoon tullut, riippumatta mihin kristilliseen seurakuntaan kuuluu. Ohjeena on yleisesti annettu, että "jokainen tutkikoon itseään, onko uskossa". Jos ei niin koe, ehtoollisleivän ja viinin kannattaa silloin antaa mennä ohitse. Silti tilaisuudessa voi hyvin olla mukana.

Entä "naispappeus"?

Naiset saavat seurakunnissamme puhua ja toimia myös pastorin tehtävissä.